Coffee cupcakes filled with nutella/Kavos keksiukai su nutella

Untitled-d1

Fluffy and moist cupcakes flavored with coffee, brandy and filled with nutella cream inside. 

 

240 g flour
175 g sugar
1 teaspoon baking powder
a pinch of salt
110g unsalted butter, at room temperature
2 eggs, at room temperature
185 ml milk

2 teaspoons of instant coffee

nutella or other similar cream

200ml espresso coffee, flavored with sugar and a few teaspoons of brandy

IMG_0823daylight

In a saucepan or a microwave, preheat milk and mix it with instant coffee, set aside to cool down a little. In a medium size bowl combine sugar and salt with butter until fluffy. Mix in the eggs and beat the batter until well combined. Slowly pour the milk-coffee mix. Sift in the flour with baking powder and carefully combine the batter just until the flour clumps dissolve. Preheat the oven to 180C. Bake your cupcakes for about 20-30 minutes just until the wooden stick comes clear from the cupcake. Leave it to cool down completely, before cutting out the holes for the nutella filling.

Scoop each of the cupcake center with a small knife. Pour a few teaspoons of coffee-brandy mix in each of the cake. Add a teaspoon of Nutella and using a open star pipping tool, frost the tops with the whipped cream. Keep the cupcakes in the refrigerator.

Enjoy! 

IMG_0828daylight

Keksiukams:

240 g miltų
175 g cukraus
1 a.š. kepimo miltelių

žiupsnelio drukos
110 g sviesto, kambario temp.
2 kiaušiniai, kambario temp.
185 ml pieno

2 a.š. tirpios kavos

nutellos ar kito panašaus kremo

200ml espresso kavos sumaišytos su cukrumi bei keliais šaukšteliaias brendžio

IMG_0816daylight

Nedideliame prikaistuvyje ar mikrobangų krosnelėje pašildykite pieną ir sumaišykite jį su tirpia kava. Palikite šiek tiek atvėsti. Tuo metu išplakite kambario temperatūros sviestą su cukrumi bei druska. Įmaišykite kiaušinius ir viską gerai išplakite iki vientisos masės. Supilkite pieno-kavos mišinį ir dar kartą gerai išsukite tešlą. Įsijokite miltus su kepimo milteliais ir labai atsargiai išmaišykite masę kol nebeliks didesnių miltų gabalėlių. Įkaitinkite orkaitę iki 180C ir kepkite keksiukus apie 20-30 minučių, kol ištrauktas medinis pagaliukas iš keksiuko liks švarus. Prieš išpjaunant keksiuko vidurį įdarui, gerai juos atvėsinkite.

Nedideliu peiliu išskaptuokite nedidelius įdubimus kiekviename pyragėlyje, sulaistykite kavos-brendžio mišiniu ir dėkite po šaukštelį nutellos kremo. Viršūnėles papuoškite plakta grietinėle. Papuošus, geriausia laikyti šaldytuve.

Skanaus!

coverdaylighft

Advertisements