Tiramisu with homemade savoiardi biscuits/Tiramisu su naminiais “Damų piršteliais”

IMG_1315

To make savoiardi biscuits you will need:

3 separated eggs, at room temperature

6 tablespoons sugar

95g flour, sifted

Confectioner’s sugar to sprinkle the tops

Preheat the oven to 180C, brush the baking sheets with oil and lay the baking paper on.

Prepare the pastry for the biscuits by mixing egg whites until stiff peaks form. Gradually add sugar and continue beating until the egg whites become glossy. In another bowl, beat the egg yolks just until it becomes solid and smooth. Carefully fold it in the meringue and slowly combine both mixtures with a wooden spoon. Sift the flour over the mixture and fold gently until just mixed (over mixing can cause the flatness of the lady fingers and they won’t be spongy). Fit a pastry bag with a plain tip and fill with the batter. Pipe the strips or dots, as you prefer, on the baking sheet and richly sprinkle the unbaked biscuits with confectioner’s sugar, wait for 5 minutes and repeat this step for about 3-4 times. Place the biscuits to the oven and bake for about 12-14 minutes, then rotate the tin and continue baking for another 5-7 minutes. Cool your savoiardi biscuits completely, before removing them from the tin.

t

For the cream:

300g cream cheese

125g sugar

2 separated eggs 

1 cup of espresso coffee

3 tablespoons of brandy

2 teaspoons of sugar

Beat the egg yolks with sugar until it becomes smooth and light in color, add the cream cheese and combine the batter until nice and solid consistency. In another bowl, beat the egg whites until stiff peaks form. Fold it in the cream cheese mixture and combine.

To assemble the tiramisu cake, dip the lady fingers into the coffee-brandy and sugar mix. Cover the whole bottom of the bowl/tin you have chose for this dessert. Add a half of the cream, and repeat the step with the biscuits. I have ended my cake by topping the drop form biscuits and sprinkling with unsweetened cacao powder.

Store the cake in fridge for at least 10 hours.

IMG_1297

Damų piršteliams reikės:

3 atskirtų kiaušinių, kambario temperatūros

6 v.š. cukraus

95g persijotų miltų

Cukraus pudros apibarstymui

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Skardas ištepkite aliejumi ir išklokite kepimo popieriumi. Viename inde išplakite kiaušinio baltymus iki standžių putų, po turputį supilti cukrų ir plakti baltymus kol jie taps standžiu bei blizgiu morengu. Kitame inde šiek tiek paplakti kiaušinio trynius iki kol suputos ir taps vientisa mase, lengvai įmaišyti į morenginę masę. Įsijoti miltus ir labai lengvai ir iš lėto išmaišyti pirštelių masę. Labai svarbu nepermaišyti, nes sausainiai kepdami gali sukristi ir prarasti savo formą. Naudodamiesi konditeriniu maišeliu ir paprastu ovaliu antgaliu išspauskite norimo dydžio damų pirštelius ar apskirtimus ant skardos. Gausiai apiberkite cukraus pudra, palaukite 5 minutes ir pakartokite šį žingsnį 3-4 kartus. Kepkite sausainius 12-15 minučių, tuomet apsukite skardas ir palikite kepti dar 5-7 minutėms. Prieš nukeldami pirštelius nuo kepimo popieriaus, pilnai juos atvėsinkite.

Untitled-1

Kremui:

300g kreminio sūrio

125g cukraus

2 atskirtų kiaušinių

 

1 puodelio espresso kavos

3 v.š. brendžio

2 a.š. cukraus

Kremui, išplakite kiaušinio baltymus iki standžių putų. Kitame inde, išsukite kiaušinio trynius su cukrumi iki balkšvos ir purios pasės, įmaišykite sūrio kremą. Lengvai įmaišykite išplaktus kiaušinio baltymus.

Surinkite tortą pamirkydami damų pirštelius kavos-brendžio ir cukraus mišinyje ir išdėliodami juos ant pasirinkto indo dugno. Pilkite pusę paruošto kremo ir pakartokite žingsnį su damų piršteliais. Deserto viršų papuoškite likusiu kremu ar apvaliais savoiardi biskvitinukais, apiberkite nesaldintais kakavos milteliais. 

Prieš patiekiant, desertą geriausiai palaikyti šaldytuve bent 10 valandų.

tt

Advertisements