Cinnamon-raisin wreath/Cinamoninė pynė su razinomis

PicMonkey Collage~ Fluffy, cinnamon flavored raisin wreath with sugar-lemon glaze on the top ~

***

For the dough (makes 2 medium size wreaths)

  • 140ml of lukewarm milk
  • 20gr of instant yeast
  • 2 tablespoons of sugar
  • 1/2 teaspoon of vanilla
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/4 cup melted unsalted butter
  • 2 egg yolks
  • ~4 cups of flour

For the filling

  • 2 tablespoons of butter
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • 1 tablespoon of sugar
  • 1/3 cup raisins
  • 1 whisked egg

IMG_0577

*Pour milk, yeast, sugar and vanilla into a large bowl, combine and leave it aside for about 10 minutes, until the yeast starts to foam.

*Add melted butter, salt, whisked egg yolks and  about 3 cups of flour and knead the dough until it has an elastic consistency, if it’s too sticky, add more flour.

*Place the dough into a bowl, cover and leave in a warm place for about an hour to rise. 

*On a lightly floured surface, knead the dough for a few minutes and bring it back to the bowl to rise for another hour.

*Make the filling by melting the butter and mixing it with cinnamon and sugar.

*Preheat the oven to 200C.

*Roll the rectangle from the half of the dough, spread the filling evenly and roll.

*Using a knife, cut your rolled dough lengthwise, twist them to a braid and make a wreath.

*Spread the top with whisked egg, place into a tin and bake for about 25 minutes, until lightly golden. Reduce the temperature to 180C and bake for another 10-15 minutes.

*Glaze it with powdered sugar-milk-lemon mix

*Let the wreath to cool down completely.

IMG_0578

Tešlai (dviems vidutinio dydžio pynėms paruošti)

  • 140ml šilto pieno
  • 20g sausų mielių
  • 2 v.š. cukraus
  • 1/2 a.š. vanilės
  • 1/2 druskos
  • 1/4 puodelio lydyto sviesto
  • 2 kiaušinio tryniai
  • ~4 puodeliai miltų

Įdarui

  • 2 v.š. sviesto
  • 1 a.š. cinamono
  • 1 v.š cukraus
  • 1 kiaušinio plakinio

*Dideliame inde sumaišykite šiltą pieną, cukrų, vanilę bei mieles, leiskite pastovėti apie 10 minučių, kol mielės ims putoti.

*Supilkite išlydytą sviestą, paplaktus kiaušinio trynius, druską bei maždaug 3 puodelius miltų. Minkykite tešlą, kol ji taps elastinga. Jei masė bus lipni, dėkite daugiau miltų. Indą uždenkite ir palikite kilti šiltoje patalpoje apie valandą.

*Ant šiek tiek miltuoto paviršaus dar kartą išminkykite tešlą (2-3 minutes) ir grąžinkite į indą kilti dar valandai.

*Įkaitinkite orkaitę iki 200C.

*Paruoškite įdarą, ištirpindami sviestą, bei sumaišydami jį su cinamonu ir cukrumi.

*Iš pusės tešlos iškočiokite stačiakakampį vienam pyragui. Jį ištepkite įdaru ir susukite.

*Perpjaukite sukinį išilgai į dvi dalis, ir supinkite jas į vieną kasą, tuomet sujunkite į vainiką.

*Aptepkite kiaušinio plakiniu, perkelkite į kepimo skardą ir kepkite apie 25 minutes, kol pynė taps švelniai auksinės spalvos. Sumažinkite temperatūrą iki 180C ir kepkite dar 10-15 minučių.

*Iškeptą pyragą aptepkite cukraus pudros, pieno ir citrinos sirupu.

*Leiskite pilnai atvėsti.

IMG_0586

Advertisements