Pumpkin-date muffins/Moliūgų ir datulių keksiukai

Untitled-11

For 16 muffins you will need:

  • 200g canned pumpkin puree/fresh peeled pumpkin*
  • 190g dried dates
  • 1 teaspoon of baking soda
  • 3 large eggs, at room temperature
  • 180g vegetable oil*
  • 220g sugar
  • 360g flour
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of cinnamon

IMG_0359

  • My main tips and notes, before making the batter:

    *If you’re cooking pumpkin puree on your own, don’t forget to cool it down for a while (same with date jam), when it’s already baked and blended to the right consistency. 

    *If you don’t have any neutral vegetable oil(like sunflower,almonds, etc) you can still change it into any kind of butter, softened to the room temperature, but honestly, I don’t reccomend it. Before doing it, you should note that adding butter into the batter will make the muffins less moist and could cause the dryness. The biggest difference, and probably the important one, is that butter is only about 80% oil. The other 20% being milk solids and water. Therefore, you should also reduce the amounts of other wet ingredients..

    *Make sure that all the ingredients are at the same temperature, especially the eggs. If you don’t have enough time, just place them into the bowl with warm water and leave for 5-10 minutes.

    *Preheat the oven for at least 10minutes or so. Otherwise, it won’t rise enough and won’t bake properly. So just simply turn it on at the beggining of making the batter. 

IMG_0362

Main steps:

Preheat the oven to 210C. Cut the pumpkin into small slices. Lay the tin with the baking paper, add pumpkin and bake for 25-30 minutes. Heat up dried dates with some water and cook for 3-7 minutes, stirring constantly, add baking soda and cook for another 2-3 minutes.

In a medium bowl, mix sugar and oil on the medium speed. Add one egg at the time and increase the speed of mixer to the maximum. Turn it off. In another bowl, mix all dry ingredients. Carefully add the flour mixture to the sugary one.

*While combining the wet ingredients with the dry ones, avoid overmixing. You don’t need the dough to be perfectly solid and smooth. Believe me, if you won’t follow this step, it will definitely lead to the failure.

Take the pumpkin from the oven, do not turn it off. Add baked pumpkin into the blender with date jam you have made and mix until smooth. Chill and mix it in the dough.

*A while ago, I have tested a new method of how the temperature modifies the size on the muffin. You might noticed that in my previous cupcakes and muffins recipes. I just simply preheat the oven to 210C and bake the pastry for 6minutes, then reduce the heat to 180C and bake for another 15-25minutes (depends on the size and the type of the dough). I use this method every time I bake muffins. Highly reccomend it.

*If you don’t have cupcake wrappers, grease the tins with butter and sprinkle with some flour. Or you can cut out the wrappers from the baking paper. 

IMG_0367

Norint pagaminti 16vnt., jums reikės:

  • 200g moliūgų tyrės/šviežio nulupto moliūgo*
  • 190g džiovintų datulių
  • 1 a.š. sodos
  • 360g miltų
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 220g cukraus
  • 180g augalinio aliejaus*
  • 3 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros
  • 1/2 a.š. malto cinamono

Pastebėjimai ir patarimai:

*Jei moliūgų tyrę gaminate patys, iškepus ir sutrynus moliūgą iki vientisos masės, prieš įmaišant į tešlą, nepamirškite jos šiek tiek atvėsinti. 

*Jei neturite jokio neutralaus skonio bei kvapo aliejaus, kaip saulėgrąžų, migdolų ar pan, galite naudoti kambario temperatūros sviestą. Iš tiesų, bent jau aš, keisti nerekomenduoju. Bet jei visgi nusprendėte rinktis sviestą, turėtume žinoti, jog dėl to, jūsų muffinai nebus tokie drėgni bei gali net tapti sausoki. Vienas iš pagrindinių skirtumų tarp aliejaus ir sviesto yra tai, jog svieste dažniausiai būna tik apie 80% riebalų, visa kita – pienas bei vanduo. Būtent dėl šio skirtumo, keičiant aliejų sviestu, jums tektų atitinkamai sumažinti kitų skystų ingredientų kiekį tešloje..

*Įsitikinkite, jog visi naudojami produktai yra kambario temperatūros, ypatingai kiaušiniai. Jei neturite daug laiko, tiesiog pamerkite kiaušinius į indą su šiltu vandeniu ir palikite apie 5-10 minučių. 

*Visuomet kaitinkite orkaitę bent apie 10 minučių. Kitu atveju, jūsų kepinys neiškils ir tinkamai neiškeps. Taigi, pradėjus gaminti tešlą, nepamirškite įjungti ir orkaitės.

IMG_0404

Eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 210C. Supjaustykite moliūgą nedidelėmis riekelėmis. Skardą išklokite kepimo popieriumi. Kepkite 25-30 minutes. Tuo pat metu, nedideliame puode užvirkite datules kartu su šiek tiek vandens, kaitinkite apie 3-7 minutes, nuolat pamaišydami. Į masę dėkite sodą ir virkite dar 2-3 minutes.

Vidutiniu plaktuvo greičio išmaišykite aliejų su cukrumi, dėkite po vieną kiaušinį ir padidinkite plaktuvo greitį iki maximumo. Kitame inde sumaišykite visus sausus produktus ir atsargiai įmaišykite juos į saldžią masę.

*Maišant sausus produktus su skystais, stenkitės išvengti permaišymo. Būtent muffin’ų tešla neturi būti tobulai vientisa. Nesivadovaujant šiuo žingsniu, galima labai lengvai sugadinti kepinį.

Išimkite iš orkaitės iškeptus moliūgus ir neišjunkite orkaitės. Blenderiu sutrinkite moliūgus kartu su jau pagaminta datulių uogiene iki vientisos masės, atvėsinkite ir įmaišykite į pyrago masę.

*Šiek tiek anksčiau, išbandžiau naują kepimo būdą, kuris parodė, kaip iš tiesų keksiuko dydis kinta nuo temperatūros pokyčių. Tai galėjote pastebėti mano anksčiau publikuotuose receptuose. Tiesiog įkaitinkite orkaitę iki 210C ir kepkite keksiukus 6 minutes, tuomet sumažinkite temperatūrą iki 180C ir kepkite dar 15-25 minutes(kepimo laikas priklauso nuo keksiuko dydžio bei tešlos tipo). Tikrai rekomenduoju išbandyti.

*Jei neturite popierinių keksiukų formelių, paprasčiausiai ištepkite skardeles su sviestu ir apibarstykite miltais. Arba, išsikirpkite formeles iš kepimo popieriaus.

IMG_0407

Advertisements