Napoleon cake/Napoleonas

IMG_0074

With the exact origin unknown, this popular pastry dessert, that consists of many pastry puff layers separated with cream and jam, has been accepted as a French dessert, with the original Mille-feuille (thousand sheets) name, while outside of France it’s commonly known as Napoleon (The Italians have a similar version, called Mille-foglie). However, the name, as it’s often presumed, doesn’t refer to the Emperor Napoleon I. Actually, it’s a derivative of the French term “Napolitain” (the French adjective for the Italian city of Naples, where the layered desserts were customary). Associating the name with the one of the world’s greatest Emperor Napoleon I, people altered it from Napolitain to Napoleon.

Lets take a look at my customized Millefeuille dessert. Having already baked puff pastry layers from store and following any exact recipe for the cream, I have made my first Napoleon.

IMG_0008

For the cream:

  • 450ml of milk
  • 180g butter
  • 4 egg yolks
  • 200g of sugar
  • 1 vanilla bean,  split lengthwise, seeds scraped
  • 3-4 tablespoons of flour
  • 1 tablespoon of cornstarch
  • Any kind of jam (I have used apple and black currants jam with some orange zest and lemon juice)
  • I have used 4 large pastry layers, but you can bake them on your own.
  • Instead of making an oval cake, I recommend to lay the dessert into the small rectangular form tin.

IMG_0072

In a medium size pot preheat the milk with the seeds from vanilla bean. When it starts to boil, turn the heat off and set aside for a few minutes. In a bowl, whisk the egg yolks with sugar until it becomes light in color. While mixing, add the flour and cornstarch. Constantly mixing the batter, start pouring in the milk very slowly. Afterwards, pour all of the mixture to the same pot you have used to boil the milk. Heat it up and stir constantly for about 8-10 minutes until it starts to get thicker. It’s important not to overheat it, so use a low or medium heat. After 10 minutes, turn it off, add sliced butter and mix until it’s smooth and solid. Leave to cool down.

Take a layer of a puff pastry (as I mentioned before, I have used a rectangular tin, so I had to break the oval pastry layers to place them properly) pour pastry cream (enough to cover the entire layer), separate with another layer, add a few tablespoons of jam, repeat. Leave the cake in the fridge for at least 8-12 hours.
IMG_0070

Nežinant tikrosios kilmės, šis populiarus sluoksniuotos tešlos bei plikyto kremo desertas visgi dažniausiai yra priskiriamas prie prancūziškų desertų, pavadinimu Mille-feuille (liet. sluoksniuotis), geriau žinomu Napoleono pavadinimu (italai taip pat turi panašią šio deserto versiją – Millefoglie). Nors ir dažniausiai šis kepinys yra siejamas su imperatoriumi Napoleonu I, visgi jis neturi nieko bendro su pačia pyrago kilme. Kaip manoma, pavadinimas yra kilęs nuo prancūziško termino “Napolitain”, apibūdinančio Italijos miestą Neapolį, kur gaminti sluoksniuotus pyragus ir kepinius jau buvo įprasta. 

Taigi, mano pirmasis Napoleonas:

IMG_0084

Plikytam kremui reikės:

  • 450ml pieno
  • 180g sviesto
  • 4 kiaušinio trynių
  • 200g cukraus
  • 1 vanilės ankšties sėklos
  • 3-4 v.š. miltų
  • 1 v.š. krakmolo
  • Jūsų mėgstamos uogienės/džemo (naudojau obuolių-juodųjų serbentų džemą su šiek tiek apelsino žievelės ir citrinos sulčių).
  • Sluoksniams, naudojau 4 pirktus sluoksniuotos tešlos apskritimus. Jei turite laiko, tikrai siūlyčiau kepti patiems.
  • Pyragą, ne kaip įprasta – apvalioje formoje, sluoksniavau pailgoje kepimo formoje.

IMG_0020

Metaliniame puode užvirkite pieną kartu su vanile. Jam užvirus, išjunkite kaitrą ir palikite kelias minutes šiek tiek atvėsti. Kitame inde išsukite kiaušinio trynius kartu su cukrumi iki baltumo, tuomet, nenustojus maišyti, dėkite miltus bei krakmolą ir išsukite iki vientisos masės. Į kiaušinių masę plona srovele pilkite pieną ir nuolatos maišykite šluotele. Paruoštą masę pilkite atgal į puodą, kuriame virėti pieną ir kaitinkite ant vidutinės ugnies apie 8-10 minučių ir be perstojo maišykite, kol masė ims tirštėti. Kremui sutirštėjus, išjunkite ugnį ir sudėkite supjaustytą sviestą. Išsukite ir vientisumo ir palikite atvėsti. Sutepkite pyragą jūsų pasirinktoje formoje ir laikykite šaldytuve bent 8-12 valandų.