Classic Macarons/Macarons’ai

“This is my invariable advice to people: Learn how to cook- try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun!”
Julia Child, My Life in France

IMG_0589Macarons…have you recently noticed how popular this traditional French dessert became? Almost every bakery or cafe offers a various range of these tiny crunchy colorful almond flour meringues. Flavored with coffee, lavender, mint, eggnog, or even green tea..Individually, I am not a big fan of those sweets where the meringue takes more than a half of the dessert, like Pavlova. But as always, I always like to challenge myself by trying and analyzing new recipes (even though it is definitely not that dish I would ordinary eat or buy from store) and it seems to me that it’s the only way to stay motivated and keep yourself in progress. I have read loads of recipes and different tips how to prepare the perfect meringue batter and not to fail..Well, at the first sight, it really seemed too difficult for me – the one who is more qualified for baking cupcakes and cookies. But why not? Why not to trust Julia’s advice to discover this confectionery field and try making these tricky macarons?

IMG_0533

You will need:

  • 100g of egg whites*
  • 110g of almond flour**
  • 180g icing sugar
  • 30g granulated sugar***
  • 5g vanillin
  • Any gel or dry food colors (I always use Wilton)

*Before starting, separate the egg whites from the yolks and leave the whites at the room temperature at least for 2-3 hours.

**You can easily make the flour from bleached almonds. Just ground it with a food processor.

***I recommend placing sugar into a food processor for about 10-15 seconds to have fine granulated sugar. IMG_0555

Start with sifting the icing sugar and almond flour into the metal bowl. Combine these ingredients together with a spoon or better a whisk. Using a mixer, in a glass or metal bowl whisk the egg whites until it starts to foam, add granulated sugar and continue mixing until the meringue just holds stiff peaks (do not over mix the batter or it will ‘break’). If you are using none or only one color, this is the part where you should mix it in. Pour the batter to the sifted icing sugar and almond flour mix. Using a spatula, gently and slowly, starting from the bottom and moving to the right, combine the macarons batter. It should take about 20-25 moves (over mixing may cause the collapsing of the macarons). If you prefer using more that one color, divide the batter to a separate bowls and add the coloring.

Fill a pipping bag, fitted with 1 cm tip, with about half the batter. Pipe about 3 – 4 cm rounds onto the parchment paper. Let the macarons sit still at the room temperature for an hour. Preheat the oven to 160C. Bake for about 13-17 minutes (the time of baking depends of the oven). Leave it in the tin to cool down. The meringues should come out clear from the parchment.

For the filling, I recommend using chocolate ganache, caramel or a simple butter cream, flavored with coffee or some berries.

“The only real stumbling block is fear of failure. In cooking you’ve got to have a what-the-hell attitude.”IMG_0550

“Vienintelė reali kliūtis yra baimė patirti nesėkmę. Gaminant maistą jūs turite turėti „kas-čia-po-velnių” požiūrį.

Reikės:

  • 100g kiaušinio baltymų*
  • 110g migdolų miltų**
  • 180g cukraus pudros
  • 30g smulkaus cukraus***
  • 5g vanilino
  • Sausų arba gelinių maistinių dažų (naudoju gelinius Wilton)

*Visų pirma, prieš pradedant gaminti, atskirkite kiaušinio baltymus nuo trynių ir palikite pastovėti kambario temperatūroje bent dvi-tris valandas.

**Jei neturite migdolų miltų, juos galite susimalti ir patys, smulkintuvu sutrindami nuluptus migdolų riešutus.

***Rekomenduoju cukrų šiek tiek (10-15 sekundžių) pasmulkinti tuo pačiu smulkintuvu, kad cukraus kristalai būtų kuo smulkesni.

Pradėkite nuo cukraus pudros bei migdolų miltų sijojimo į metalinį indą. Šaukštu ar šluotele gerai sumaišykite šiuos ingredientus. Kitame metaliniame/stikliniame dubenyje plaktuvu sukite kiaušinio baltymus. Kai jie ims putoti, supilkite cukrų bei vaniliną ir plakite morengą, kol jis taps standus ir vientisas (apvertus indą masė neturi dribti, svarbu ir neperplakti, kad morengas nepradėtų skirtis). Jei macarons’us gaminsite vienos spalvos, būtent šiame žingsnyje, baigiant plakti morengą, įmaišykite norimą kiekį maistinių dažų. Morengo masę pilkite į persijotus migdolus bei pudrą ir su silikoninės mentelės pagalba lėtai ir švelniai imkite maišyti masę (keldami masę nuo dugno ir sukdami viena kryptimi). Morengas turėtų išsimaišyti iki vientisos masės per 20-25 sukimus. Labai svarbu nepermaišyti, nes būtent dėl šios klaidos macarons’ai kepdami gali subliukšti. Jei planuojate morengą spalvinti keliomis spalvomis, padalinkite masę į atskirus metalinius dubenėlius ir lengvai įmaišykite dažus.

Pripildykite dalį konditerinio maišelio jau paruošta mase. Naudokite maždaug 1cm skersmens antgalį. Išspauskite 3-4cm skersmens apskritimus (nepamirškite palikti pakankamai vietos aplink kiekvieną iš jų, nes masė gali šiek tiek pasiplėsti). Iššvirkštus macarons’us palikite pastovėti kambario temperatūroje apie valandą. Kepkite 160C įkaitintoje orkaitėje apie 13-17 minučių (stebėkite, kepimo laikas priklauso nuo jūsų orkaitės). Morengai turėtų lengvai atitrūkti nuo popieriaus. Palikite juos skardoje pilnai atvėsti. Pertepimui rekomenduoju naudoti šokoladinį ganašą, karamelę ar paprastą sviestinį kremą, paįvairintą kavos ar uogų skoniu.

Receptas paimtas iš Joyofbaking.com

IMG_0568

Advertisements