Gingerbread cookies/Imbieriniai sausainiai

P1180716

A quick weekend post with a recipe of my favorite soft gingerbread cookies.

For the dough you will need:

  • 225g of butter/margarine
  • 155g honey/molasses
  • 150g sugar
  • 2 teaspoons of ground cinnamon
  • 2-3 tablespoons of ground ginger
  • 1 teaspoon of ground cloves
  • 1 teaspoon of ground pepper
  • 1 tablespoon of cacao
  • 1 teaspoon of ground nutmeg
  • 1/2 teaspoon of ground cardamom
  • 1/2 teaspoon of baking soda (mix it with a tablespoon of sour cream)
  • 1 large egg
  • 530g of flour
  • A pinch of salt

gigner

In a medium size pot melt the butter with sugar and honey, add all of the spices and cacao and stir until the mixture becomes solid and smooth. Turn the heat off and leave this melted batter to cool down. Pour it into the large bowl. Whisk in the egg, add the sour cream-baking soda mixture and stir for a minute or two. Toss in the flour, salt and combine. Finish kneading the dough with your hands, separate it into two or three balls and transfer to the fridge for about 15-20 minutes just to cool down a little. The thickness of the rolled dough should be about 5mm. Bake for about 9-15 minutes at 180C. Keep the cookies in an airtight plastic box with a slice of apple. It will give a nice additional flavor and softness for cookies.

P1180709 P1180736

Sausainiams reikės:

  • 225g sviesto/margarino
  • 155g medaus ar melasos
  • 150g cukraus
  • 2 a.š. malto cinamono
  • 2-3 v.š. malto imbiero miltelių
  • 1 a.š. maltų gvazdikėlių
  • 1 a.š. maltų kvapniųjų pipirų
  • 1 v.š. kakavos miltelių
  • 1 a.š. malto muskato riešuto
  • 1/2 a.š. malto kardamono
  • 1/2 a.š. valgomosios sodos (nugesinkite šaukšte grietinės)
  • 1 didelio kiaušinio
  • 530g miltų
  • Žiupsnelio druskos

gingerbread cookies

Nedideliame puode ištirpinkite sviestą kartu su medumi ir cukrumi. Sudėkite visus prieskonius bei kakavą ir maišykite masę kol ji taps vientisa. Šį mišinį palikite gerai atvėsti. Dideliame inde gerai išmaišykite atvėsusią masę kartu su kiaušiniu bei šaukštu grietinės su soda. Suberkite miltus su druska, šiek tiek paplakite ir baikite minkyti masę rankomis. Padalinkite tešlą į dvi ar tris dalis ir leiskite jai atvėsti šaldiklyje apie 15-20 minučių. Iškočiotos tešlos storis turėtų būti apie 5mm. Sausainius kepkite 180C įkaitintoje orkaitėje, apie 9-15 minučių. Meduoliukus laikykite sandarioje plastikinėje dėžutėje kartu su obuolio skiltele. Ji suteiks papildomo malonaus aromato bei neleis sausainiams sukietėti.

Advertisements