Sky high cinnamon muffins with coffee swirl and peanuts

 

P1180667

This pretty simple but absolutely delicious muffins recipe was always on my top list and if anyone would ask me to recommend both easy and appetizing recipe, I would definitely suggest baking these fluffy cakes. As always, I improvised with the different flavors. I chose cinnamon, coffee, apples and caramelized peanuts instead of berries and caramel. As I previously mentioned, there are loads of free space to improvise with these kind of bakes, so don’t restrict yourself and enjoy the process. You should keep this post in your mind for the upcoming weekend, in case you would like to relish your day and treat yourself or/and your friends.

P1180674

To make 12 muffins you will need:

For the dough:

  • 373g flour
  • 2 teaspoons of baking powder
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1 tablespoon of cinnamon (more for the apples)
  • 120ml vegetable oil
  • 2 large eggs, at room temperature
  • 200ml of espresso coffee (warm)
  • 40ml of warm milk
  • 175g of sugar
  • 1 teaspoon of vanilla sugar
  • 1 pealed and chopped apple
  • Peanuts (caramelized)

For the coffee filling:

  • 1 tablespoon of butter
  • 2 teaspoons of sugar
  • 2 tablespoons of espresso coffee
  • 1 teaspoon of cinnamon

P1180682

Steps:

Preheat your oven to 220C. In a large bowl, gently mix together flour, baking powder, salt, and cinnamon. Set aside.
In a medium bowl, whisk together eggs, granulated sugar until combined. Whisk in milk, coffee and oil. Toss in the wet ingredients into dry ingredients and mix everything together by hand (avoid over-mixing) Gently mix until all the flour is off the bottom of the bowl and no big pockets of flour remain.
Remove the peal from the apple, chop it into small pieces and mix with some cinnamon, until well covered. Set aside.
To make the swirl: melt the butter and combine it with sugar, coffee and cinnamon.
Spoon batter into prepared muffin tins with the special muffin papers just to the half, pour a teaspoon (or more) of the coffee swirl, add a teaspoon of cinnamon-apple mix and fill the tins with the batter again, but this time up to 3/4. Sprinkle with some caramelized peanuts or other nuts. Bake at 220C degrees for 6 minutes. Keeping the muffins in the oven, reduce oven temperature to 190C and continue baking for 20-22 minutes. A toothpick inserted in the center should come out clean. Allow to cool for 10 minutes.

P1180686

Pagaminti 12 muffin’ų Jums reikės:

  • 373g miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1 v.š. malto cinamono (ir dar šiek tiek obuoliams)
  • 2 dideli kiaušiniai, kambario temp.
  • 175g cukraus
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 200ml šiltos espresso kavos
  • 40ml šilto pieno
  • 120ml kokoso ar kito aliejaus
  • Karamelizuotų žemės riešutų
  • 1 nulipto ir supjaustyto obuolio

Kavos įdarui:

  • 1 v.š. sviesto
  • 2 a.š. cukraus
  • 1 a.š. cinamono
  • 2 v.š. espresso kavos

P1180681

Eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 220C. Dideliame inde gerai sumaišykite miltus, cinamoną, kepimo miltelius bei druską. Padėkite į šoną. Kitame inde išplakite kiaušinius su cukrumi, pilkite kavą, pieną, aliejų. Atsargiai įmaišykite sausus produktus šaukštu ar šluotele. Maišykite tik tiek, kad neliktų miltų indo dugne bei didelių miltų gabalėlių. Labai svarbu nepermaišyti!
Nulupkite obuoliį bei supjaustykite jį mažais gabalėliais. Berkite šiek tiek cinamono ir maišykite iki kol obuoliai tolygiai pasidengs prieskoniu, padėkite į šoną.
Kavos įdarui ištirpintą sviestą sumaišykite su cukrumi, kava bei cinamonu. Užpildykite 1/2 formelės tešla, pilkite šaukštelį (ar daugiau) kavos įdaro, dėkite šaukštelį obuolių ant viršaus dėkite tešlos tiek, kad formelės būtų pripildytos beveik iki pat viršaus. Kepkite 220C įkaitintoje orkaitėje 6 minutes, tuomet neišimdami keksiukų iš orkaitės, sumažinkite temperatūrą iki 190C ir kepkite dar 20-22min. Medinis pagaliukas, įkištas į keksiuko centrą, turėtų likti švarus. Palikite juos atvėsti 10 minučių.
Advertisements