Pumpkin pie/Moliūgų pyragas

 

g

 

One of the best ways to use up pumpkin in the middle of fall. This is my second pumpkin pie I have ever made. And this one goes to my favourite recipes list as well! Super easy and moist pie with a light taste of cinnamon. Even those who aren’t the biggest fans of this vegetable, I’m pretty sure, won’t recognize it inside this dessert. Next time, I will increase the amount of minced cinnamon and cloves.

Taste: 10/9.5

Difficulty level: nothing tricky

Preparation & baking time: about 2 hours

 

For the recipe you will need:

  • 400g of pumpkin(without the peel)
  • 400g of flour
  • 10g of baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 180g any kind of vegetable oil
  • 300g of sugar
  • 3 large eggs
  • 1 tablespoon of minced cinnamon
  • 2 minced cloves

 

P1180156

Steps:

Preheat the oven to 210C. Cut the pumpkin into small slices. Lay the tin with the baking paper, add pumpkin and bake for 25-30 minutes.

In a medium bowl, mix the sugar and oil on the medium speed. Add one egg at the time and increase the speed of mixer to the maximum. Turn it off. In another bowl, mix all dry ingredients. Carefully add the flour mixture to the sugary one, try to avoid overmixing.

Take the pumpkin from the oven, reduce the heat to 180C. Add baked pumpkin into the blender and mix until smooth. Mix it in the dough.

Spread the tin with butter and sprinkle with some flour. Pour the mixture. Bake at the 180C for 10-12 minutes, then reduce the temperature to 160C and bake for one hour.

 

 

P1180159

Pyragui:

  • 400g moliūgo, be žievės
  • 400g miltų
  • 1/2 druskos
  • 10g kepimo miltelių
  • 300g cukraus
  • 180g augalinio aliejaus
  • 3 kiaušiniai
  • 1 v.š. malto cinamono
  • 2 maltų gvazdikėlių galvutės


P1180183

 

Eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 210C. Supjaustykite moliūgą nedidelėmis riekelėmis. Skardą išklokite kepimo popieriumi. Kepkite 25-30 minutes.

Vidutinio dydžio inde vidutiniu plaktuvo greičio išmaišykite aliejų su cukrumi, dėkite po vieną kiaušinį ir padidinkite plaktuvo greitį iki maximumo. Kitame inde sumaišykite visus sausus produktus ir atsargiai įmaišykite juos į saldžią masę.

Išimkite iš orkaitės iškeptus moliūgus ir sumažinkite temperatūrą iki 180C. Blenderiu sutrinkite moliūgus iki vientisos masės ir įmaišykite į pyrago masę.

Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Supilkite tešlą ir kepkite ant 180C įkaitintos orkaitės 10 minučių, tuomet sumažinkite temperatūrą iki 160C ir kepkite dar valandą.

 

 

Advertisements