Broccoli tart/Tarta su brokoliais

Broccoli t
I rarely make savory pastry dishes with veggies, meat or mushrooms. I was always more keen on confectionery. So basically, I rather prefer sweet and sugary tarts, but this one with crunchy broccoli and a layer of cheese changed my mind. It was the first time I have tried to bake it and it worked quite good. I just reccomend to give a few extra minutes for the tart to bake, before you pour the filling in, if you want some more crunchiness in your cake. 

For the tart you will need:

  • 200g plain flour 
  • 5g salt
  • 90g cold butter, cutted into small pieces 
  • 1 egg
  • 20g cold water
 
For the filling:
  • 1 broccoli
  • olive oil
  • 1 large onion
  • 3 cloves of garlic
  • salt
  • pepper
  • 2 handfulls of grated cheese (highly reccomend parmesan)
  • 3 tablespoons of milk
  • 2 eggs and 2 extra egg whites
 
P1170153small
 
Steps:
 
Start with the pastry. In a large metal bowl mix flour, salt and add the pieces of cold butter use a mixer or  your fingers to combine it until it gets crumb-like mixture. Gradually pour cold water, then add an egg and knead the dough with your hands. Form the dough into a disk, wrap in plastic wrap, and refrigerate for an hour. When it’s already chilled, preheat the oven to 180C. Place it on a sheet of baking paper and roll out to 5mm thickness. Place the dough without a baking paper to the tin, greased with butter. Place a sheet of baking paper on your tart and fill up with beans. Bake for 15 minutes. Afterwards, remove the weights and bake for another 15 minutes.
While the tart is baking, make the filling. Chop the onion, garlic and broccoli. Preheat the pan with some olive oil, add garlic, onion and broccoli. Saute until tender. Add salt and pepper. Pour it into the baked tart. In a bowl, mix the eggs, salt and milk. Pour the mixture down over the cake, sprinkle with some cheese. Bake for 35 minutes. 

Tartai reikės:

  • 200g miltų 
  • 5g druskos
  • 90g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais 
  • 1 kiaušinio
  • 20g šalto vandens
Įdarui:
  • 1 brokolio
  • alyvuogių aliejaus
  • 1 didelio svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • druskos
  • pipirų
  • 2 saujų tarkuoto sūrio (rekomenduočiau parmesaną)
  • 3 v.š. pieno
  • 2 kiaušinių ir dar 2 papildomų baltymų
P1170142small
Eiga:
 
Pradėkite nuo tešlos paruošimo. Dideliame metaliniame inde sumaišykite miltus, druską ir sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą. Sutrinkite masę iki trupinių pirštais arba naudokite mikserį. Pamažu pilkite šaltą vandenį, įmaišykite kiaušinį ir rankomis išminkykite tešlą. Tešlą suplokškite rankomis, įvyniokite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve 1 valandą. Atvėsus masei, įkaitinkite orkaitę iki 180C. Perkelkite tešlą ant sviestinio popieriaus ir iškočiokite, talpinkite į kepimo formą be popieriaus, išteptą sviestu. Kepimo popieriaus lakštą dėkite ant masės, berkite pupeles (jos neleis tešlai išsipūsti). Kepkite 15 minučių. Tuomet pašalinkite svorį ir kepkite dar 15 minučių. 

Kol tarta kepa, paruoškite įdarą. Supjaustykite visus nurodytus produktus. Įkaitinkite keptuvę su šiek tiek alyvuogių aliejaus, dėkite česnaką, svogūną bei brokolius, berkite druskos, pipirų ir kepkite kol daržovės suminkštės. Supilkite įdarą į tartą. Atskirame inde išplakite kiaušinius su pienu bei druska. Užpilkite ant įdaro, apibarstykite sūriu ir kepkite apie 35 minutes.

 
 
  
 
 
Advertisements