Cherry-chocolate cake/Šokoladinis vyšnių tortas

This was my first cake with a combination of cherries and chocolate. I planned to enrich it with the layer of marzipan. Unfortunately, the almonds that I bougth weren’t in the best quality. Well, it’s not a big deal and as a matter of fact, I just simply perceive it as a sign of not being ready to make marzipan yet. Talking about this cake in general, I could say that it’s worth the effort and time that I invested and I’m pretty sure that I will prepare it again in the future. Adding more cherries and creating a thinner layer of chocolate would ameliorate the flavor and would give more moisture.
For the cake you will need:
  • 6 large eggs, at room temperature
  • 300g sugar
  • 300g flour
  • 200g butter
  • 6 teaspoons of high quality cacoa powder
  • 2 teaspoons of baking powder
  • 1 teaspoon of salt
For the cream:
  • 500g heavy cream
  • 110g icing sugar
For the cherries:
  • 400-450g cherries (fresh/frozen)
  • 2 tablespoons of sugar
  • 1 teaspoon of lemon juice
  • 50ml of liquer/brandy
For the chocolate layer:
  • 200g dark chocolate
  • 5 tablespoons of heavy cream
  • 1 teaspoon of almond/coconut oil
Directions:
Start with the cake. Preheat the oven to 180C. In a medium size bowl mix flour, cacoa, baking powder, salt. In another bowl, combine sugar and eggs until it gets light. Add melted butter(let it cool to the room temperature). Mix in the dry products and try not to overmix. If you don’t have two same size oval tins, bake one cake at the time. Add a half of the dough in the tin, lay the baking sheet on the bottom and bake for 30-40 minutes, until the wooden stick comes clear. Cool down on the oven grid and seperate each layer into two pieces.
Make cherry filling. In a saucepan, preheat alcohol, lemon juice and sugar and boil for a few minutes. Turn the heat off and add cherries. Cover and leave to cool down.
Make the cream. Whip chilled heavy cream with icing sugar until it gets smooth and thick.
For the chocolate, melt the chocolate and combine it with heavy cream and oil.
Pour off the syrup from the cherries mixture and water your first layer of cake with this liquid.
Spread the cream on the cake and top with some cherries. Add another layer of cake, water with the syrup again and pour chocolate filling. Add the third part of the cake, water again, add cherries and the whipping cream. Repeat the step with the chocolate. Cover the whole cake with the heavy cream. Decorate with cherries/chocolate/minced almonds. Leave the cake in the fridge for about 5 hours.
IMAG3275small
Biskvitams:
  • 6 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros
  • 300g cukraus
  • 300g miltų
  • 200g sviesto/margarino
  • 6 a.š. aukštos kokybės kakavos miltelių
  • 2 a.š. kep. miltelių
  • 1 a.š. druskos
Kremui:
  • 500g riebios grietinėlės
  • 110g cukraus pudros
For the cherries:
  • 400-450g vyšnių (šviežių/šaldytų)
  • 2 v.š. cukraus
  • 1 a.š. citrinos sulčių
  • 50ml likerio/brendžio
Šokoladui:
  • 200g juodojo šokolado
  • 5 v.š. grietinėlės
  • 1 a.š. kokoso/migdolų aliejaus
IMAG3283small
Eiga:
Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Vidutinio dydžio inde išmaišykite miltus, kep. miltelius, druską bei kakavą. Kitame inde išplakite kiaušinius su cukrumi iki šviesios masės. Įmaišykite ištirpintą ir atvėsintą sviestą. Atsargiai įmaišykite sausu produktus ir stenkitės nepermaišyti. Jei neturite dviejų vienodų kepimo formų, kepkite po vieną biskvitą. Kepimo formos dugną išklokite sviestiniu popieriumi ir pilkite puse kiekio tešlos. Kepkite apie 30-40 minučių, kol įkištas medinis pagaliukas liks švarus. Iškepusius biskvitus palikite atvėsti ant orkaitės grotelių ir padalinkite kiekvieną iš jų į dvi lygias dalis.
Paruoškite vyšnias. Nedideliame prikaistuvyje kaitinkite cukrų, citrinos sultis bei alkoholį kelias minutes, tuomet išjunkite ugnį ir suberkite vyšnias, uždenkite ir palikite atvėsti.
Kremui šaltą grietinėlę išplakite su cukraus pudra.
Šokolado sluoksniui, ištirpinkite šokoladą kartu su grietinėle bei aliejumi.
Nupilkite sirupą nuo vyšnių ir juo sulaistykite pirmąją biskvito dalį. Ant jo tepkite grietinėlės kremą ir ant viršaus išdėliokite vyšnias, uždenkite kitu sulaistytu biskvitu. Tepkite šokoladą, dėkite dar vieną biskvito sluoksnį ir pakartokite žingsnį su vyšniomis bei grietinėle. Dėkite paskutinį sulaistytą biskvitą ant viršaus ir ištepkite jį likusiu šokoladu. Visą tortą padenkite likusia grietinėle. Puoškite šokoladu/vyšniomis/smulkintais migdolais.
Skanaus!
Advertisements