Oversized crunchy chocolate cookies with caramel/Milžiniški šokoladiniai sausainiai su karamele

amsall

I am not a big fan of caramel and chocolate, but somehow, these goodies recently became my most commonly used ingredients in pastries. Perhaps it happened because I assumed that the saltiness of the caramel and that intence flavor of chocolate makes a combination of something close to perfection. I dedicate this recipe for all the true chocolate and caramel addicts! Keep this recipe in mind, in case, to surprise your guests or even use it as treatment for the autumn melancholy and sadness!

For the cookies(adapted from Sally) you will need:

  • 115g of butter, at room temperature
  • 160g sugar
  • 128g flour
  • 1/2 teaspoon of baking powder
  • 1 teaspoon of vanilla powder
  • 1/6 teaspoon salt
  • 1 large egg, at room temperature
  • 1 tablespoon of milk
  • 58g of unsweetened cacoa powder
For the caramel:
  • 100ml of heavy cream
  • 100ml of icing sugar
  • 1 teaspoon of vanilla powder
  • 4 tablespoons of water
  • Pinch of salt
Directions:
In a medium size bowl mix flour, baking powder, salt and cacoa for about 20-30 seconds. You want to combine cacoa with flour as well as possible. Set aside. In a separate bowl, using the mixer, stir the butter until it gets fluffy and light, then start pouring the sugar, add vanilla and mix for a few minutes, on a medium speed. Afterwards, add an egg and increase the speed to maximum. Mix until the dough becomes smooth. Reduce the speed to minimun and start mixing in wet ingredients (I prefer using a wooden spoon at this step, whether I make cupcakes, pies or cookies. I always attempt to avoid over mixing, as it is one of the main cause of collapsed cupcakes or other bakes). The mixture will become sticky, as it should be. Mix in a tablespoon of milk. Add the dough to the fridge and leave for at least 3 hours. I left mine overnight, covered with a plastic bag. I recommend to make your dough in the late evening and leave it to cool down overnight. This method works really well, especially when you don’t have a lot of time and patience to mess with the sticky dough, that isn’t enough chilled.
Make the caramel. In a saucepan mix in the water, sugar and vanilla. Let the water to boil and stir this sugary mixture until it turns amber. Turn the heat of. Stirring constantly, gradually pour in the heavy cream, add the salt. Keep it in a jar to cool down.
Take the dough from the fridge, preheat the oven to 180C. Lay the baking sheet on the bottom of the tin. Take a tablespoon of dough, make a ball and press it a little with a hand, make a small hole in the center, add about a 1/2 of teaspoon caramel. Take a half of a tablespoon of the dough, roll another ball, press and cover the caramel as well. It will make about 16 cookies(depends of the size). Leave enough space between each of the cookie. Bake for about 16-20minutes. Leave the cookies in the tin cool down for a few minutes, then move them on the oven grid to chill completely. Use the left-over caramel to cover the tops of the biscuits.
IMAG3115asmall
Nesu didelė šokolado ar karamelės mėgėja, tačiau pastaruoju metu, šie produktai kažkokiu būdu tapo vienais iš dažniausiai naudojamų ingredientų mano kepiniuose. Galbūt taip nutiko, nes supratau, jog karamelės sūrumo bei ryškaus šokolado skonio derinys yra kažkas arti tobulumo. Skiriu šį receptą visiems tikriems šokolado bei karamelės mėgėjams! Jis puikiai pravers norint nustebinti savo svečius ar tiesiog pasitarnaus kaip priemonė prieš rudenišką liūdesį. Gražaus penktadienio!
Sausainiams reikės:
  • 115g sviesto, kambario temperatūros
  • 160g cukraus
  • 128g miltų
  • 1/2 a.š. kep. miltelių
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 1/6 a.š. druskos
  • 1 didelio kiaušinio, kambario temperatūros
  • 1 v.š. pieno
  • 58g nesaldintos kakavos miltelių
Karamelei:
  • 100ml grietinėlės
  • 100ml cukraus pudros
  • 1 a,š, vanilinio cukraus
  • 4 a.š. vandens
  • Žiupsnelis druskos
Eiga:
Vidutinio dydžio inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, kakavą bei druską, maišykite apie 20-30sekundžių. Pasistenkite, jog kakava kuo geriau susimaišytų su miltais. Kitame panašaus dydžio inde plakite kambario temperatūros sviestą kol jis taps pūrus bei šviesus, tuomet dėkite cukrų, vanilę ir plakite masę dar kelias minutes, vidutiniu plaktuvo greičiu. Įmuškite kiaušinį ir padidinkite greitį iki maximum’o, plakite iki vientisos masės. Tuomet sumažinkite greiti iki minimum’o ir neskubėdami pilkite sausų produktų mišinį (šiame žingsnyje aš visuomet renkuosi medinį šaukštą, nesvarbu, ar gaminčiau keksiukus, pyragus ar sausainius. Visada stengiuosi nepermaišyti tešlos, nes tai yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl keksiukai ar kiti kepiniai sukrenta). Tešla taps lipni, bet taip ir turi nutikti. Įmaišykite šaukštą pieno. Sausainių tešlą patalpinkite šaldytuve bent trims valandoms. Aš saviškę palikau per naktį, indą uždengus plastikiniu maišeliu. Tikrai rekomenduoju tešlą pasiruošti vėlyvą vakarą ir palikti atvėsti per naktį, ypač jei neturite itin daug laiko ir kantrybės tepliotis su tešla, kuri nėra pakankamai atvėsus.
Paruoškite karamelę. Nedideliame prikaistuvyje sumaišykite vandenį su vanile bei cukrumi. Leiskite šiam mišiniui užvirti, maišykite kol skystis taps gintarinės spalvos. Išjunkite ugnį, ir, nuolat maišant, po truputį pilkite grietinėlę, berkite druską. Supilkite karamelę į stiklainį, kad atvėstų.
Išimkite tešlą iš šaldytuvo, įkaitinkite orkaite iki 180C. Skardą išklokite kepimo popieriumi, Imkite maždaug šaukštą tešlos ir suformavę rutuliuką, paspauskite jį delnu, dėkite ant kepimo popieriaus, centre padarykite nedidelę duobutę, ten pilkite apie puse šaukštelio karamelės. Imkite apie puse šaukšto tešlos, suformuokite dar vieną kamuoliuką, vėl jį suplokškite ir uždenkite sausainio viršų ja. Turėtų gautis apie 16 sausainių, priklausomai su jų dydžio. Palikite pakankamai vietos tarp kiekvieno sausainio ir kepkite apie 16-20 minučių. Iškepus, palikite sausainius pravėsti bent kelias minutes, tuomet juos perkelkite ant orkaitės grotelių. Sausainius galite aptepti likusia karamele.

Skanaus!

Advertisements