Cinnamon-apple muffins with caramel/Cinamoniniai obuolių keksiukai su karamele

IMAG2754
Super easy and moist muffins from Sally!
For the muffins:
  • 375g all-purpose flour
  • 4 teaspoons baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 2 large eggs, at room temperature
  • 180g granulated sugar
  • 1 cup (240ml) milk, at room temperature
  • ½ cup (120ml) coconut or any other oil
For the apples:
  • 2 medium-size apples
  • 1 tablespoon cinnamon
  • 1 tablespoons sugar
  • 1 tablespoon butter
For the caramel:
  • 1 cup sugar
  • 1 1/2 tablespoon butter
  • 1/4 cup heavy cream
  • A pinch of salt
IMAG2760
Directions:
Preheat your oven to 220C. In a large bowl, gently mix together flour, baking powder, salt, and cinnamon. Set aside.
In a medium bowl, whisk together eggs, granulated sugar until combined. Whisk in milk, oil. Fold wet ingredients into dry ingredients and mix everything together by hand (avoid over-mixing) Gently mix until all the flour is off the bottom of the bowl and no big pockets of flour remain.
Remove the peal from the apples, chop them into small pieces. Add it in a bowl, fold cinnamon, melted butter, sugar and mix it well.
Spoon batter into prepared muffin tins with the special muffin papers, fill to the top, add a tablespoon of apple mix on each of the muffin. Bake at 220C degrees for 5 minutes. Keeping the muffins in the oven, reduce oven temperature to 190C and continue to bake for 25-26 minutes until tops are lightly golden. A toothpick inserted in the center should come out clean. Allow to cool for 10 minutes.
Make the caramel:
In a saucepan, melt the sugar and mix all the time, until it gets lightly brown. Add butter and stir it with a wooden spoon as much as you can. Turn of the heat and continue mixing, then pour heavy cream slowly, stirring constantly until it gets well combined, add salt. Pour the caramel on the already cooled muffins.
 IMAG2762
Keksiukams:
  • 375g miltų
  • 4 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1 a.š. malto cinamono
  • 2 dideli kiaušiniai, kambario temp.
  • 180g cukraus
  • 1 puod. (240ml) kambario temp. pieno
  • ½ puod. (120ml) kokoso ar kito aliejaus
Obuoliams:
  • 2 vid.dydžio obuolių
  • 1 v.š. cinamono
  • 1 v.š. cukraus
  • 1 v.š. sviesto
Karamelei:
  • 1 puod. cukraus
  • 1 1/2 v.š. sviesto
  • 1/4 puod. grietinėlės
  • Žiupsn. druskos
Eiga:
Įkaitinkite orkaitę iki 220C. Dideliame inde gerai sumaišykite miltus, cinamoną, kepimo miltelius bei druską. Padėkite į šoną. Kitame inde išplakite kiaušinius su cukrumi, pilkite pieną, aliejų. Atsargiai įmaišykite sausus produktus šaukštu ar šluotele. Maišykite tik tiek, kad neliktų miltų indo dugne bei didelių miltų gabalėlių. Labai svarbu nepermaišyti!
Nulupkite obuolius, supjaustykite juos mažais gabalėliais, suberkite cinamoną, ištirpintą sviestą, cukrų ir gerai išmaišykite. Į keksiukų formeles pilkite keksiukų masę beveik iki pat viršaus, ant viršaus dėkite po šaukštą obuolių mišinio. Kepkite ant 220C 5minutes, tuomet neišimdami keksiukų iš orkaitės, sumažinkite temperatūrą iki 190C ir kepkite dar 24-25min. kol viršūnėlės taps švelniai auksinės. Medinis pagaliukas, įkištas į keksiuko centrą, turėtų likti švarus. Palikite juos atvėsti 10 minučių.
Pagaminkite karamelę:
Nedideliame puode išlydykite cukrų, nuolat maišant, kol šis taps švelniai rusvas ir skystas. Dėkite sviestą ir nenustodami kuo intensyviau maišykite mediniu šaukštu. Išjunkite ugnį ir nenustodami maišyti, iš lėto pilkite grietinėlę ir maišykite toliau, kol masė taps vientisa. Suberkite druską. Pilkite karamelę ant jau atvėsusių keksiukų.
Skanaus!
Advertisements