Vanilla-strawberry cake/Vanilinis braškių tortas

PicMonkey Collage1

Ingredients:

For the vanilla buscuit:

  • 4 large eggs
  • 140g of sugar
  • 165g of flour
  • 1 tbspoon of vanilla
  • 2 tspoons of baking powder

For the cream:

  • 400g of room-temperature butter
  • 600g of sweetened condensed milk (1 1/2 of can)

For the syrup:

  •  50ml of coffee
  • 1 tbspoon of sugar

Decorations:

  • 2 cups of fresh strawberries
  • 1 tspoon of gelatin + 3 tbspoons of warm water

Directions:

For the biscuit, preheat the oven to 180 degrees C. Take a 21cm diameter tin, lay the baking paper on the bottom. Stir the eggswith sugar for about 10-13minutes, add vanilla. In another bowl, mix the flour with baking powder. When you finish mixing the eggs, take a sieve and pour the flour through it. Mix the dough as less as you can. Pour the pastry into the tin and bake for 35-40minutes. When it’s done, leave in in the form to cool down. After 10-15minutes, take the biscuit out of the pan(before doing it, take a knife and separate the buscuit edges from the tin. Put it on the oven grid to cool down.

Now it’s time to make a filling. Mix the room-temperature butter for about 5-6minutes until it’s smooth. Add the same-temperature condensed milk(one tbspoon at the time). Stir your cream for another 3-5minutes.

With a cold wet knife cut your biscuit to 2 or 3 layers. Now you can mold your cake, starting from the biscuit, then moisten the cake with the syrup, spread the cream and repeat. For the decoration, remove the stems from the strawberries cut it in a half. Mix the gelatin with warm water, leave it for 10minutes. After that, add it into the microware for about 10seconds. Decorate your cake with berries and when you finish, take a culinary brush and spread the tops of strawberries with the gelatin. Leave your cake in fridge over the night.

Enjoy!

Biskvitui:

  • 4 dideli kiaušiniai
  • 140g cukraus
  • 165 g miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 1 v.š. vanilinio cukraus

Kremui:

  • 400g kambario temperatūros sviesto
  • 600g saldinto kondensuoto pieno (1 1/2 indelio)

Sirupui:

  • 50ml kavos
  • 1 v.š. cukraus

Eiga:

Biskvitui orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Torto formos dugną išklokite kepimo popieriumi. Kiaušinius plakite su cukrumi apie 10-14minučių, dėkite vanilę. Kitame inde išmaišykite miltus su kepimo milteliais. Baigus plakti kiaušinius, įsijokite miltus. Stenkitės tešlą maišyti kuo mažiau. Supilkite į formą ir kepkite 35-40minučių. Kai biskvitas iškeps, palikite jį formoje pravėsti 5-10minučių, po to išimkite iš formos, apeidami kraštus peiliu. Palikite pilnai atvėsti ant grotelių.
Laikas gaminti pertepimą. Kambario temperatūros sviestą plakite apie 5-6minutes, kol jis taps purus. Po šaukštą dėkite tokios pat temperatūros kondensuotą pieną. Kremą plakite dar 3-5minutes.

Šaltu šlapiu peiliu perpjaukite biskvitą į 2-3 dalis. Dabar galite pradėti formuoti tortą, pradedant nuo biskvito sulaistymo sirupu, tuomet tepant kremu. Viską pakartoti. Papuošimui pašalinti braškių kotelius ir supjaustyti perpus. Šaukštą želatinos brinkinti vandenyje 5-10minučių. Šildyti mikrobangų krosnelėje apie 10 sekundžių. Papuošus braškėmis tortą, jų viršūnėles aptepti želatina su specialiu konditeriniu teptuku. Tortą laikyti šaldytuve per naktį.

Skanaus!

Advertisements