Caramel-coffee cake with morengue filling/Karamelinis kavos tortas su morengu

 
PicMonkey Collagesimple
 
Ingredients (round cake, 24cm)
 
For the poppy seeds biscuit
  • 150g of butter
  • 130g of icing sugar
  • 1 teaspoon of vanille
  • 4 eggs
  • 100g of  flour
  • 200g minced poppy seeds
  • 2 tablespoons of milk
 
For the syrup
  • 30ml of espresso coffee
  • 1-2 tablespoons of brandy
 
For the morengue filling
  • 5 egg whites
  • 200g of sugar
 
For caramel-coffee cream
  • 400g of butter
  • 2 cans (397g x 2) of caramel or sweetened condensed milk
  • 200 ml of espresso coffee
 
Directions:
 
Start with the morengue. I recommend doing this part in the evening, that you could leave the morengue to cool down in the oven over the night. Mix the egg whites for about a minute until it starts to foam. While mixing, add a tablespoon of sugar. Add another spoon of sugar right after the previous one is already melted. Total time for blending is about 10-15minutes. The mixture has to be really stiff and shiny. Preheat the oven to 100 degrees C. If your oven has a function of ventilation, set it on. If not – you will have to bake one morengue layer at the time. Take two sheets of baking paper, draw a circle with diameter of 24cm on each of them. Add the morengue cream, spread the mixture evenly, do not cross the circle lines. Dry your morengue for about 4-6 hours(depends on your oven, for me, it took 3 and a half of hour to dry them well). Keep it dry and tightly.
 
For the biscuit, preheat the oven to 190 degrees C. Mix the room temperature butter with 75g of icing sugar and vanilla. While mixing, add the egg yolks (one at the time). Mix the flour with minced poppy seeds(for minced seeds: add 200g of poppy seeds in a bowl, pour some hot water, leave it for 10-20minutes, remove the water carefully, blend the seeds) and milk, gently add this mixture to the butter cream. In a clean metal bowl mix the egg whites with 55g of icing sugar for about 8-10minutes until it’s stiff. Pour it carefully into the butter-poppy seeds mixture. Add the pastry to the 24cm diameter tin, with the baking papper on the bottom. Bake for 35-45minutes. When it’s done, leave it cool down for a few minutes and then remove from the tin, add the biscuit on the oven grid and leave for a couple hours, devide it into two layers.
 
For the caramel-coffee cream, all the ingredients must be at the room temperature(iff you want nice solid cream). Blend the room temperature butter for about 6minutes. Continue mixing with adding a tablespoon of caramel(if your don’t have caramel, you can buy sweetened condensed milk in cans and boil them in the water for 2-3 hours. Don’t forget to cool it down before you add it in the butter). Add another spoon of caramel when the previous one is already mixed in. When you’re finished with caramel, do the same with coffee.
 
In a flat plate place one poppy seeds biscuit, moisten it with the syrup, spread the caramel cream, add one morengue layer, spread the caramel cream again and continue making the cake layers with the products that left. Spread the entire cake with the cream. You can make the decorations from chocolate, as I did. Leave the cake in the fringe over night.

IMAG1731
Aguoniniui biskvitui
  • 150g sviesto
  • 130g cukraus pudros
  • 1 a. š. vanilinio cukraus
  • 4 kiaušiniai
  • 100  miltų
  • 200g maltų aguonų
  • 2 v. š. pieno
 
Sirupui
  • 30ml esspreso kavos
  • 1-2 v. š. brendžio
 
Morenginiui sluoksniui
  • 5 kiaušinių baltymai
  • 200g cukraus
 
Karameliniui kavos kremui 
  • 400g sviesto
  • 2 skardinės (po 397 g) karamelės “Rududu”/kondensuoto pieno
  • 200 ml esspreso kavos
 
Pradėkite nuo morengo. Rekomenduoju kepti vakare tam, kad per naktį galėtumėte palikti jį atvėsti orkaitėje. Plakite kiaušinio baltymus apie kol ims putoti. Dėkite po vietą šauktą cukraus ir toliau nesustodami plakite apie 10-15minučių. Masė turi būti itin standi ir blizgi. Ant dviejų kepimo popieriaus lakštų nusibrėžti po 24 cm skersmens apskritimą ir juose lygiu sluoksniu paskleisti baltymų masę. Kepti 100° C įkaitintoje orkaitėje, 4-6valandas. Vienu metu galima džiovinti du morengų lakštus tik tuo atveju, jei orkaitė yra su ventiliatoriumi.
 
Aguoniniam biskvitui įkaitinti orkaitę iki 180° C. Išplakti minkštą kambario temperatūros sviestą su 75g cukraus pudros ir vaniliniu cukrumi. Po vieną įmaišyti kiaušinių trynius. Miltus sumaišyti su aguonomis ir atsargiai įmaišyti į tešlą kartu su pienu. Baltymus išplakti su 55g cukraus pudros iki standumo ir atsargiai įmaišyti į tešlą. Tešlą sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą 24 cm skersmens torto formą ir kepti apie 35 – 45minutes. Ataušinti ant grotelių ir perpjauti į du sluoksnius.
 
Kremui visi produktai būtinai turi būti vienodos kambario temperatūros. Kambario temperatūros sviestą plakti apie 6minutes, po šaukštą nenustojant plakti sudėti karamelę ir gerai išplakti. Po šaukštą plakant įmaišyti ir kavą.
 
Vieną aguoninio biskvito sluoksnį sulaistyti sirupu. Aptepti kremu. Dėti morengo sluoksnį, aptepti kremu, viską pakartoti. Visą tortą aptepti kremu. Dekoracijoms galima naudoti šokoladą.
 
Bon appetite!
recipe taken from here.
Advertisements